tiistai 13. lokakuuta 2015

Monta vuotta ulkosalla olleet 120cm leveät kuormalavat ovat mukavan vanhan näköisiä.
Tarpeellisin työkalu on sorkkarauta. Pikkuinen sorkkarauta on myös tarpeellinen, leveämmän ja terävämmän kiilansa takia.
 Laita sorkkaraudalla irroitetut naulat samantien muovipulloon tai vatiin.
Hyvästä ehjästä laudasta saa juurikin 2 kpl 53 cm:n lautaa hyötykäyttöön.
Ja 53 cm jää aina käyttöön yhdestä laudasta jos lauta onkin vaikkapa päistään pitkittäin haljennut. Voit kumivasaralla yrittää kopauttaa lautaa vähän irti niin saat sorkkaraudan laudan alle. Muutoin hakkaa kumivasaralla pikkuinen sorkkarauta väkisin laudan alle ja sitten vääntämään.
Kuormalavanjämät saa muuten ilmaiseksi viedä jäteasemalle ( samalla nappaa pölynimurijohtoa sähkölaiteromujen osastolta ).


Valmiita lautoja rivissä. Suurpiirteisesti suorallakulmalla päät tasan.
Päätyyn voit tussilla piirtää hymyn elikkä merkitä kumpi puoli lautaa on sydänpuun puolella.
Sydänpuoli säätä vasten niin ei nurkat irvistä vuosien päästä.

Lautojen syrjät pysyvät mukavasti kiinni toisissaan kun nakutat listanaulat lautoihin. Katkaiset sitten sivuleikkurilla kannat pois.
Varo silmiäsi, naulan kanta lähtee äkäisesti liikkeelle.
Nyt nakuta työpöydän päällä laudan kappaleella pönttölautojen ulkolaidasta lautoja kiinni toisiinsa, listanaulat helppo liittämiskonsti.
Vähitellen painuvat yhteen.
Nauloja voi olla vaikka kymmenen lautojen välissä.

Voit liimatakin vielä laudat toisiinsa. Ennen lopullista puristusta liimaa lautojen väliin. Ei kuitenkaan tarpeellista ole liimaus.


4 valmista seinää. Pienat aina pöntön sisäpuolelle, näin ei jää vesi pienaan seisomaan ja lahottamaan. Pienat kätevä nakuttaa ensin kiinni lsitanaulalla, sitten torx -ruuvilla.
Laita pienat torx-ruuveilla sisäpuolelle kiinnittämään lautoja toisiinsa. Ei siis pienoja ulkopuolelle. Yläpäähän pönttöä tulee styroksipala katon alle.  Pöntön reikä on porattu hieman yläviistoon ettei sadevesi tule niin helposti sisälle. Sydänpuoli on säätä vasten.


86mm rasiapora oli käytössä. Poravasaralla porasin sisäpuolelta.

Clas ohlssonin huonekalukulmaraudoilla kätevä kasata pönttö. Styroksinpala asettuu pienan päälle juuri tasan yläreunan kanssa. 


Yläreunat mahdollisimman tasan, alareunalla ei niin väliä,
lattia tulee pöntön sisäpuolelle.

Pikkuhomma porata pikkukoloja kiipeilyaskelmiksi poikasille. Päiväysvanhaa tarjoussilikonia luurangolla tursotin sisänurkkiin. Hiekkaa kaadoin heti silikonin päälle niin ei tahmaa. Silikoni ei tarpeellinen, kyllä pöllö tiivistää raot jollakin.


Voit raspilla nyt viilata reikää jos liian terävät tai piikikkäät reunat.

Puristin hyvä apu kasatessa.
Puristimesta saa vaivattomasti myös levittimen. Nyt näkyy selvästi, että puun sydänpuoli on säätä vasten.


Pöntön takareunaan ulkopuolelle kalikat pitämään pönttö paikallaan puuta vasten. Tulipa muuten kalikat liian kauaksi toisistaan, ei ollutkaan kesämökin takametsässä oikkein paksua mäntyä.
Kalikat pöntön alle ulottuen auttavat myös puuhun kiinnitysvaiheessa. Kalikat tikapuiden poikkipuolia vasten ja pysyy pönttö pystyssä tikapuiden kannattamana. Ei tipahda päähän, ennen kuin ehdit alustavasti kiinnittää puuhun kuormaliinalla.


Pönttö alhaaltapäin. Katon styroksipala näkyy olevan paikallaan. Lipsahti vahingossa etureuna leveämmäksi kuin takaseinä, huomaatko miksi ? Olisi ollut helppo purkaakin kun torx-ruuvit vaan kun vesivanerikatto riitti peittämään pöntön juurikin tarpeeksi sopivasti niin saa olla pieni moka valmiissa pöntössä. Vähän muotopuoli pönttö saattaa olla ihan mukavan näköinenkin lopulta.


Styroksi paikallaan, ei tule vesi ja viima niin helposti sisään.
Sahalla stryroksi joutuisin leikata.Pohjan pienojen päällä ohut vesivaneripala.


Patolevyä laitoin myöhemmin tiskikoneen alle kun alkoi jostain tiskikoneen alatiivisteen raosta pikkusen valumaan vettä lattialle.

Sisäpohjan päälle patolevypala.
Rei-itetty piikillä, jotta valuu nesteet ulosalas varmemmin.Saranoitu pohja. Kalikat toimivat tukijalkoina kun pönttö seisoo pohjallaan tikapuiden ylimmän puolan päällä. Kun pönttö on ylimmän puolan päällä voipi kiinnittää pöntön kuormaliinalla puuhun roikkumaan. Siirtää sitten tikapuut puun toiselle puolelle ja alkaa kiinnittämään sähköjohdoilla pönttöä puuhun kiinni.Kaksi pohjalevyä siis. Plus patolevy.
Pohjan tarmokas pöntöttäjä avaa joka kevät ja sytkäritoholla käryttää seinät ja kirput. Sitten uudet sahanpurut reiästä sisään. Sahanpuruja meni muuten muovikassillinen. Pöllö heittelee ylimääräiset sahanpurut pois. Tai tukkii rakoihin. Kai.Kiinnitysjohdoksi sähköjohtoa pölynimurista. Olisi voinut laittaa pienan yläpuolellekin reiät kun katoaa johto sahanpurujen sekaan.Reilusti reikiä pohjaan. Saattaa poikaset joutua elämään myyräliejussakin.Joskus levy istuu paikalleen vain juuri oikein aseteltuna.
Reikäsivu merkitty tussilla, puoliympyrä.Kiinnitysjohto tukikalikan läpiSähköjohto kestää kymmeniä vuosia. Ota reilun pituisia pätkiä, leikkaa ylimäärä sivuleikkureilla pois solmisen jälkeen, tikapuilla seisoskellen.Hakaset voi laittaa vaan
torx-ruuvitkin kyllä riittää saranoidun pohjan sulkemiseen.Vesivanerilevyä katoksi. Jos haluaa räystäitä niin voi laittaa vielä toisen levyn päälle. Vaikka toinen katto kun pönttö jo puussa paikoillaan. Voi leikata pienen kolon toiseen kattoon kiinnityspuun pyöreyden mukaan.Kulmaraudoilla katto kiinni helposti. Isommat kulmaraudat on siksi, että voit pujottaa kuljetusnarun isojen kulmarautojen läpi ja saat kantolenkin pöntölle, kun joskus otat pöntön alas puusta.Kulmaraudat sopivalla tasalla. Katon voi kiinnittää torxeilla isoihin kulmarautoihin. Seinälautoihin katon läpi torxia myös.Tärkeätä on kiinnittää tikapuut kuormaliinalla puuhun kiinni. Ei tarvinne selittää miksi. Pönttö sitten kuormaliinalla kiinni puuhun. 

Tikapuut olivat toisella puolella puuta aluksi, siis pöntön reiän puolella. Sitten kun pönttö kiinni puussa kuormaliinalla voi siirtää tikapuut toiselle puolelle ja alkaa kiinnittämään pönttöä sähköjohdoilla puun ympäri. Merimiessolmu pitää ja helppo solmu tehdä yksin.

Johdoilla kiinni. Johdon ja puun väliin voi vasaroida puukiiloja. Kiilat voi ottaa pois jos puu kasvaa paksuutta.
Kaikista selkeintä on kun uhraat yhden mustan raskasosa-firman kuormaliinan ja laitat kuormaliinalla pöntön kiinni juuri katon alapuolelta. Ei takuulla heilu pönttö tuulessa kun yhden kuormaliinan uhraat.
Saathan kuormaliinan toki takaisin myöhemmin.

Kuormaliina poistettu ja pikkuväki ihailee isin aikaansaannosta.
Pöllöjä on näkynyt ja kuulunut vaan eivät ole asettuneet pönttöön.

Hetikohta helmipöllö tulikin pönttöön asumaan ja söi kaikki myyrät.

Seuraavassa pöntössä tukikalikat olivat lähempänä toisiaan.
Ja suoraan metsästä löydetyt.
Löin ensin listanauloilla kantikkaat tukipuut ja sitten
naulalla isommat pyöreät kalikat.

Voit vahvistaa kaapinkulmilla kulmia, pöntön alapäästä vaikka.


Seuraavaan pönttöön laitoin reilusti räystästä ja 2 kattoa päällekkäin.

Toinen vesivanerikatto vielä päälle. Kattopala löytyi roskalavalta, joku oli maalannut valkoiseksi. Piti sahata kapeammaksi. Tein pienen kolon segmentin mallisen puun runkoa varten.
Maalasin valkoisen katon spraymaalilla päältä ja alta vihreäksi.
Samalla maalasin pohjankin vihreäksi.

Jahka olin kiinnittänyt pöntön myös pöntön takaa kiinni puuhun, 
nostin kuormaliinan 190 cm alumiinitikulla ihan ylös katon alle ja kiristin kuormaliinan kiinni. 

Ei heilunut enää pönttö. Kattokin on vihreä.
Pönttöön kukkalapiolla reiästä lappasin muovikassillisen kosteahkoa sahanpurua. Ei ole kelvannut, ei pöllölle eikä telkällekään.

Pönttö odottaa asukasta, olisipa vaikka pöllö tai telkkä.
Tässäpä konsti miten saa pöntön puuhun väkipyörän avulla.
Tukipisteenä on jämerällä kuormaliinalla puunrunkoon
kiinnitetty parrunpätkä.
Kuormaliinassa roikkuu nostoliina.
Nostoliinassa sakkelilla kiinni pylpyrä eli väkipyörä.
Pitää kokeilla nostaa allaoleva iso viirupöllön pönttö neljään metriin
ja ottaa samalla kuvia ihan oikeasta nostotilanteesta.
Mattoteline esittää puunrunkoa.
Väkipyörä konsti ei muuten sitten toiminut.
Pönttö ei pysynyt suorassa noustessaan.
Vaan oli pönttö "vinossa" ja tarttui kiinni puunrunkoon.
Pitää siis saada väkipyörä kiinnitettyä tasan keskelle parrua niin nousee pönttö suorassa ylöspäin. Kuten täällä.
Vaan viirupöllölle uusi pönttö tarjolla ja huhtikuussa-toukokuussa 2017 selviää josko asumukseksi pönttö kelvannut.
Jori Kontio helmipöllön pönttö helmipöllö korkeus reikä läpimitta reiän pöllö pöllön muninta pesintä reviiri lintu myyrä tikapuut kuormalava kuormaliina trukkilava torx katto vesivaneri pora poraus kulmarauta pohja kiinnitys munat syyskuu helmikuu silmät


1 kommentti:

Kerro kaikki.